Motto: „România este patria noastră şi a tuturor românilor. E România celor de demult şi-a celor de mai apoi. E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie”. (Barbu Ştefănescu Delavrancea)
Ziua Națională a României, aniversată în data de 1 Decembrie, este moment de readucere, în memoria colectivă, a luptei de veacuri a românilor pentru unitatea și integritatea națională. 1 Decembrie este Ziua Naţională a României, dar și a noastră, a tuturor românilor.
Într-o atmosferă plină de emoție și de entuziasm, la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău, elevii și profesorii au marcat acest eveniment, având convingerea că în Unire există o forță spirituală care străbate peste veacuri, mărturisind ceea ce are mai de preț neamul românesc: credința, tradiția și verticalitatea înaintașilor noștri. Semnificația și istoria acestei zile au fost prezentate de domnul profesor de istorie, Morar Marius.
„Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiași stat național, România. Etape preliminare au fost Unirea Principatelor Române din 1859 și dobândirea independenței în urma războiului din 1877-1878, pe fondul renașterii naționale a românilor în parcursul secolului al XIX-lea.
Unirea Basarabiei, a Bucovinei și, în cele din urmă, a Transilvaniei cu Regatul României (așa-zisul Vechi Regat) a dus la constituirea României Mari. Ea a fost scopul intrării României în Primul Război Mondial de partea Antantei”.
În cadrul acestui eveniment special, elevii au avut ocazia să-și exprime dragostea pentru țară prin diferite activități simbolice. Elevii din clasele a IX-a A, a IX-a B, a X-a A și a X-a B, coordonați de domnul profesor de muzică, Pînzar Eugen, și de doamna profesoară de religie, Bulgărean Lucia, au cântat cu mândrie atât Imnul național al României, cât și alte cântece patriotice, aducând, astfel, un omagiu patriei lor dragi. De asemenea, sub coordonarea doamnei profesoare de desen, Herța Miuța, elevii din clasele menționate au realizat o expoziție tematică, în care și-au expus lucrările realizate cu multă dăruire, punându-și - astfel - creativitatea în slujba simbolurilor naționale.
Această zi a stat sub semnul patriotismului, al bucuriei, dar și al respectului față de rădăcini. A fost un prilej perfect pentru a celebra unitatea și diversitatea care definesc România, iar implicarea și entuziasmul elevilor au adus o notă de bucurie și de speranță pentru viitorul țării noastre.
La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!
Coordonator pentru proiecte și programe educative școlare și extrașcolare,
prof. Petruș Gabriela-Livia
Credit foto: prof. Miuța Herța, prof. Mirel Matyas
Pentru mai multe imagini accesați pagina de facebook
Pentru alte activităţi desfăşurate la API accesaţi link-ul Activităţi/Evenimente.