»
Viața școlii » Activităţi/evenimente » Lecții interactive la cadranul solar

Lecții interactive la cadranul solar

18/3/2017

Cadranul Solar amplasat în curtea Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”, parte a proiectelor educaţionale „API – Lumină şi Culoare” prin care vrem să amenajăm în zonă un parc şi respectiv „Orizonturi Ştiinţifice” prin care vrem să aducem ştiinţa mai aproape de elevi, se dovedeşte a fi un mijloc didactic modern, inedit.
Odată cu venirea primăverii, au început lecţiile interactive la cadranul solar, lecţii prin care elevi de liceu sau de şcoală generală iau contact (unii pentru prima dată) cu noţiuni de astronomie, geografie sau matematică aplicată. Subsemnatul, prof. Mirel Matyas i-am scos pe elevii claselor a IX-a E respectiv pe cei din clasele a X-a B şi a X-a F la cadranul solar pentru a le explica cum funcţionează. Vestea acestor lecţii inedite s-a răspândit, astfel că la cadranul solar au venit şi elevi din alte unităţi şcolare din Zalău.
În data de 2 martie 2017, doamna învăţătoare Daniela Bejan de la Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” Zalău, a venit împreună cu elevii clasei a IV-a pentru a asista la o lecţie inedită. Pe 14 martie 2017, de Ziua Internaţională a Numărului Pi, a fost rândul „clasei furnicuțelor” – a II-a F de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău să vină însoţiţi de doamna învăţătoare Anca Tăut să vadă cadranul solar. Elevii au fost aşteptaţi cu mult drag şi au primit la plecare dulciuri şi cadrane solare din hârtie.
Activităţile desfăşurare la cadranul solar au fost promovate prin intermediul reţelelor de socializare dar şi prin emisiuni la radio şi TV. Astfel, în data de 27 februarie 2017,  postul de televiziune „Sălăjeanul TV” a difuzat în cadrul emisiunii Reportajul Zilei” un fragment din lecţia susţinută în faţa elevilor din clasa a IX-a E în faţa „soarelui de piatră”. Lecţia susţinută în faţa elevilor din clasa a IV-a A de la Școala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” Zalău a fost şi subiectul unei emisiuni realizată de jurnalistul Adrian Lungu şi difuzată pe postul Radio România Actualităţi în data de 6 martie 2017.
 

Text şi foto: prof. Mirel Matyas
 

Galeria foto poate fi urmărită accesând pagina de facebook.
Pentru alte activităţi desfăşurate la API accesaţi link-ul 
Activităţi/Evenimente.